Paardrijden blijft een gevaarlijke sport. Tijdens een val van je paard kun je ernstige blessures oplopen. Daarom raden wij aan om je altijd zo veilig mogelijk aan te kleden tijdens het paardrijden om je te beschermen tegen een val.
Naast een paardrijcap om je hoofd te beschermen kun je je bovenlichaam beschermen met een bodyprotector. Een bodyprotector beschermt je ribben, nek en wervelkolom.
Welke bodyprotector heb ik nodig?
Er zijn twee soorten bodyprotectors:
- Body protector van soft foam
Door je lichaamswarmte vormt het soft foam zich om je lichaam. Dit zorgt voor een optimale pasvorm en zit dus aangenaam om je lichaam heen. Daarnaast wordt het foam soepeler dus zit het comfortabel tijdens het rijden. Een voorbeeld van een foam bodyprotector is de Harry’s Horse body protector. - Airbag bodyprotector (opblaasbare bodyprotector)
Een bodyprotector met airbag is gevuld met opblaasbare luchtkussens. Je draagt een CO2 gaspatroon die de airbags van lucht voorziet tijdens een val. Je moet het spiraalsnoer van de bodyprotector vastmaken aan je zadel. Zodra je valt zal het spiraalsnoer losschieten en worden de luchtkussens geactiveerd. Dit gebeurd zo snel, waardoor jij veilig op de grond kan vallen.
Populaire airbagvesten zijn van het merk Hit-Air. Deze is verkrijgbaar voor kinderen en volwassenen.
Maat bodyprotector bepalen
Je kunt het beste je bovenlichaam goed opmeten, voordat je een bodyprotector koopt. Er zijn 4 maten belangrijk om op te meten:
- Borstomvang
- Taille omvang
- Van taille tot taille over de schouder
- Rug lengte
We hebben verschillende maten bodyprotectors voor kinderen en volwassenen. Het belangrijkste is dat de protector mooi aansluit op je lichaam. Als je op het zadel zit mag het vest niet omhoog schieten. Daarnaast moet de onderkant van het vest net iets onder de onderste rib uitkomen voor optimale bescherming.
Wanneer is een bodyprotector veilig?
Een bodyprotector voor paardrijden moet altijd een veiligheidscertificaat hebben. Je hebt hierin 3 niveaus. Niveau 1 heeft een zwart label en is vooral geschikt voor jockeys. Niveau 2 heeft een bruin label en wordt aangeraden voor het rijden op een zachte ondergrond. Niveau 3 heeft een paars label.
Wij raden altijd voor het paardrijden in een buiten- of binnenbak of eventing aan om een niveau 3 protector aan te doen. Ook voor beginnende ruiters is niveau 3 het meest geschikt.