Enkelgebroken mondstuk
Enkelgebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Hierbij komt er meer druk aan de zijkant van de tong en op de kaak. Een traditioneel enkelgebroken bit kan soms wel zorgen voor een notenkrakereffect met een onprettige druk op het gehemelte. Ook kan een enkel gebroken bit op den duur zorgen voor ongelijke druk, omdat de ene tak altijd langer is dan de andere.
Dubbelgebroken mondstuk
Een dubbel gebroken mondstuk heeft twee scharnierpunten met een verbindingsstuk. Dit tussenstuk kan verschillende vormen, diktes en breedtes hebben. Wanneer je met dit bit een hulp geeft, wordt de druk gelijkmatiger over de tong en kaken verdeeld en is de inwerking op de tong directer.
Er zijn veel variaties op het dubbelgebroken bit, passend bij de verschillende soorten paarden. Zo heb je bijvoorbeeld het Dynamic RS bit. Dit bit is ergonomisch gevormd wat zorgt voor een optimale ligging in de mond. Dit bit is zeer geschikt voor paarden met aanleuningsproblemen door de zachte maar effectieve inwerking.
Ook is er het Novocontact bit. Dit bit heeft een zachte inwerking bij normale druk maar een directere inwerking bij een duidelijkere ophouding door zijn ovale vorm. Dit bit is hierdoor erg geschikt voor sensibele paarden die soms lastig de hand volgen.
Een ongebroken mondstuk
Een ongebroken mondstuk is vaak fijn bij sterke paarden of paarden die tegen de teugelhulp ingaan. Een ongebroken trens geeft een gelijkmatige druk in de mond. Ook is een ongebroken trens fijn voor paarden met gevoelige mondhoeken omdat dit bit minder druk geeft op deze plek.
Er zijn verschillende soorten varianten op het ongebroken mondstuk waaronder de flexibele ongebroken trens zoals de Sprenger Flex control of het Sprenger Duo bit. Over het algemeen volgen paarden die hiermee gereden worden gemakkelijker de hand en nemen ze het bit snel aan. Deze bitten kunnen voor alle paarden gebruikt worden maar zijn met name geschikt voor jonge paarden en paarden met een gevoelige mond, doordat de druk over het gehele mondstuk wordt verdeeld.
Ook is er een tussenoptie: de Sprenger Max Control. Dit bit lijkt op een normaal, dubbel gebroken bit en werkt bij een juiste aanleuning ook hetzelfde. Zodra het paard sterk wordt, verandert het in een ongebroken trens. Zo wordt de inwerking van het bit directer op het moment dat het echt nodig is.
Naast de keuze voor het mondstuk is het belangrijk dat je bit anatomisch gevormd is. Dit voorkomt vervelende drukplekken in het paardengehemelte.