No shoppingcart_products in your shopping cart. |
Een hengstige merrie kan voor haar eigenaar een uitdaging zijn. Sommige merries worden lusteloos of prikkelbaar, ook kan het gebeuren dat ze minder eetlust hebben. Andere merries worden juist heel speels en gaan ‘plakkerig’ gedrag vertonen naar andere paarden. Je spreekt over een ‘pismerrie’ wanneer ze tijdens de hengstigheid heel vaak moet plassen, met name in de buurt van andere paarden of zelfs tijdens het rijden. Ze zwiept veel met de staart en reageren vaak moeilijker op de beenhulpen. Sommige merries drijven hun eigenaren tot wanhoop tijdens de hengstigheid!
Deze blog is geschreven in samenwerking met Lars Pronk van NAF Equine.
Een merrie kan gedurende het hele jaar hengstig zijn, maar over het algemeen zijn de meeste merries hengstig tussen maart en september. De temperatuur stijgt en er is meer zonlicht. Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. Een cyclus duurt zo’n 19 tot 21 dagen en de hengstigheid zelf duurt ongeveer 5 tot 7 dagen.
NAF Oestress ondersteunt op natuurlijke wijze de hormonale cyclus van de merrie door zich te richten op de diepere oorzaken van het ongemak dat zich kan uiten in stemmingswisselingen. Merries ervaren vaak dezelfde stress van hormonale schommelingen als hengsten. De positie van de eierstokken net achter het zadel betekent dat het ongemak vaak resulteert in een terughoudendheid om te rijden met iets op haar rug. Ze kunnen hierdoor zelfs bokken of schoppen!
De unieke samenstelling van Oestress bestaat uit extracten van plantaardige ingrediënten die al honderden jaren worden gebruikt om de hormoonbalans te ondersteunen. Door de hormoonspiegel op een natuurlijke wijze te ondersteunen zal je merrie zich meer kunnen ontspannen en op een comfortabele manier kunnen concentreren op haar werk. Oestress bevat tevens biologische magnesium ter ondersteuning bij angst en spierspanning. Oestress is rijk aan natuurlijke antioxidanten ter ondersteuning bij het verwijderen van toxines.
We krijgen vaak de vraag van eigenaren van merries die zowel een hormonale disbalans als een algemene gespannen indruk maken of het veilig is om NAF Magic en Oestress te combineren. Het antwoord is ja! Beide producten werken synergetisch, dat wil zeggen dat ze elkaars werking versterken en er is geen overdosering van de ingrediënten. We raden wel aan om eerst na te gaan of dit de beste aanpak is voor jouw merrie. Beoordeel het gedrag, zowel de symptomen als de momenten waarop ze dit gedrag laat zien om te bepalen of Oestress of Magic het juiste supplement zal zijn. Degene die het beste lijkt kun je als eerste introduceren. Als je na de eerste fles of pot het gevoel hebt dat het op één gebied heeft geholpen, maar niet op beide, kun je het andere product introduceren. Door dit te doen zorg je ervoor dat je alleen gebruikt wat je merrie nodig heeft. Het goede nieuws is dat de producten zo goed samenwerken dat doorgaans de onderhoudsdosering kan worden gebruikt. Onthoud dat Magic en Oestress beide unieke producten zijn die ontwikkeld zijn voor verschillende problemen. Daarom zal, zeker bij merries die in de wedstrijdsport lopen, een combinatie van deze twee supplementen een geschikte basis vormen die ervoor zorgt dat je merrie het hele seizoen door topprestaties kan leveren.
De overgangsfase van ‘rust’ naar het voorjaar is het meest ingrijpend voor het lichaam omdat het in een ritme van eisprong en hengstigheid moet komen. Daarom is het beste om voor de eerste hengstigheid te beginnen met het voeren van Oestress, zo rond einde februari/begin maart. Onze ervaring is dat je Oestress het beste kunt blijven geven tot het lichaam weer in ‘rust’ komt, rond oktober. Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw merrie ook in de wintermaanden hengstigheid laat zien. In die gevallen is het ook veilig om Oestress het hele jaar door te voeren.
Zowel de vloeibare variant als de poedervariant bevatten dezelfde ingrediënten. Vloeistoffen die als een tinctuur worden aangeboden worden van nature sneller opgenomen en zorgen voor snellere en betere resultaten. Wanneer het product een langere periode wordt gevoerd is het vooral een persoonlijke voorkeur. Onze ervaring is dat een vloeistof makkelijker door het voer te mengen is en eventueel direct met een doseerspuit in de mond kan worden toegediend.
Oestress stimuleert de merrie om op een natuurlijke manier weer in balans te komen en haar te ondersteunen tijdens de hengstigheid, in tegenstelling tot een synthetisch progesteronhormoon wat de cyclus stopt.