No shoppingcart_products in your shopping cart. |
Heb je de smaak te pakken met paardrijden en overweeg je om te beginnen met wedstrijd rijden? Superleuk! Maar wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten? Wij geven antwoord op deze vragen in deze blog. Wij helpen je op weg!
Paardensport is eigenlijk een unieke sport. Je sport niet in een team, maar ook niet individueel. Je vormt een combinatie met je paard. Er zijn verschillende disciplines: dressuur, springen, eventing, mennen, endurance en voltige. In elke discipline zijn er andere reglementen, het is dus belangrijk je goed in te lezen en voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Met een KNHS-lidmaatschap kun je officiële KNHS-wedstrijden gaan rijden in de klasse BB en de impulsrubrieken. Ga je rijden voor winstpunten? Dan heb je ook een startpas nodig.
De KNHS wil dat jij samen met je paard met plezier kunt paardrijden. Daarbij staan paardenwelzijn, veiligheid en integriteit centraal.
Bij de KNHS kun je op elk niveau wedstrijden rijden, van beginner tot ver gevorderd. Op elke wedstrijd word je deskundig beoordeeld door KNHS-juryleden. Jaarlijks worden er zo'n 6.000 wedstrijden georganiseerd. Keuze genoeg dus!
Om een startpas aan te vragen met je eigen paard of pony moet je ook lid zijn van een KNHS-vereniging. Er zijn ruim 1500 KNHS-verenigingen in Nederland. Kies een vereniging bij jou in de buurt en die jou aanspreekt. De vereniging meld jou aan bij de KNHS. Zodra dit geregeld is, kun je via Mijn KNHS online al je wedstrijdzaken regelen, zoals je startpas of startlicentie.
Met een verenigingslidmaatschap kun je (vaak) meedoen aan activiteiten zoals lessen en clinics bij jouw vereniging en daarnaast profiteer je van alle voordelen van het KNHS-lidmaatschap.
Het lidmaatschap van de KNHS geldt per kalenderjaar en wordt aan het einde van het jaar automatisch verlengd. Wil je dit niet? Meld je dan voor 30 november af bij je vereniging.
Om mee te doen aan officiële KNHS-wedstrijden in de klasse B of hoger heb je een startpas nodig. Dit is een digitaal pasje met jullie informatie en combinatienummer.
Een startpas is een digitaal document waarop al jouw resultaten worden bijgehouden. Je koopt een aparte startpas voor elk paard waar je wedstrijden mee wilt rijden. Je kunt een startpas aanvragen voor 12 maanden, maar ook voor een kortere periode. Als je bijvoorbeeld van plan bent om maar enkele wedstrijden te rijden is het ook mogelijk voor één maand of zelfs één dag. Deze stoppen automatisch en hoef je niet op te zeggen. Je vraagt de startpas aan in Mijn KNHS.
Voor de disciplines mennen, endurance en voltige heb je een startlicentie nodig.
Wist je dat je ook online proeven kunt rijden? Hiervoor kun je een aparte startpas aanvragen. Zo kun je thuis een proef rijden, deze (laten) filmen en opsturen. Dit kan eenvoudig via paardrijden.nl.
Voordat je start met het rijden van wedstrijden is het belangrijk om je te verdiepen in de spelregels. Deze noemen wij de reglementen. Per discipline zijn deze verschillend en gaan over bijvoorbeeld het gebruik van het juiste harnachement (zadel, hoofdstel, bit etc) en hoe je kunt promoveren naar een hogere klasse door middel van winstpunten. Deze reglementen kun je vinden op de website van KNHS.
Tip: download ook de KNHS Dressuurproeven app. Zo heb je altijd je proeven digitaal bij de hand!
Als je KNHS-wedstrijden gaat rijden, controleer je voor je eerste wedstrijd of je startdocumenten in orde zijn. Uiteraard moet je KNHS-lidmaatschap in orde zijn en moet je een geldige startpas hebben. Je paard of pony moet een geldig paardenpaspoort hebben en ingeënt en gechipt zijn zoals staat beschreven in het Algemeen Wedstrijdreglement. Als je op een pony rijdt is het ook belangrijk dat de meethistorie van je pony in het paspoort staat zodat je pony in de juiste categorie wordt ingedeeld.
Het kan zijn dat je wedstrijddocumenten gecontroleerd worden. Het paardenpaspoort is er één van. Hierin staan de naam, het chipnummer, het ras, de leeftijd, de kleur, het geslacht, de aftekeningen en mogelijk de afstamming van je paard. Het paspoort moet altijd kunnen worden getoond op een wedstrijd, dus vergeet deze niet mee te nemen!
Elke discipline kent meerdere klassen. In welke klasse jij mag starten hangt af van jouw ervaring en de ervaring van je paard of pony. In het reglement van de discipline waarin je wedstrijden wilt gaan rijden staat een inschalingstabel, hierin kun je precies aflezen in welke klasse je kunt beginnen. Over het algemeen start je altijd in de klasse B.
Als je een KNHS-lidmaatschap hebt en een startpas voor jou en je paard of pony, kun je je inschrijven voor je (eerste) wedstrijd. Dit kan via de wedstrijdkalender van de KNHS. Deze kun je terugvinden in Mijn KNHS.
Tip: Download de Mijn KNHS app!
Na je inschrijving is het belangrijk om af en toe te checken of de startlijst al gepubliceerd is. Dan weet je precies hoe laat jij in de ring wordt verwacht. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een voorlopige en een definitieve startlijst, dus het is belangrijk om deze ook de dag voor je wedstrijd nog even in te zien in het geval dat er iets is aangepast.
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat! Of je nu 'thuis' een wedstrijd gaat rijden op de manege of dat je met je paard op wedstrijd gaat op een andere locatie, dit voorkomt echt stress. Controleer je trailer, maak een lijstje met alle spullen die je nodig hebt en check alvast de route. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je paard er schoon en netjes uitziet en dat je optoming in orde is. Leg je outfit ook alvast klaar zodat je deze niet kunt vergeten.
Leer de proef uit je hoofd. Wanneer jij de proef uit je hoofd weet, levert het geen problemen op wanneer het bijvoorbeeld hard waait en je je lezer niet goed kan verstaan.
Als je je hebt aangemeld bij het secretariaat kan je gaan losrijden. Dit is voor elk paard en elke ruiter anders. Kijk en beoordeel je paard thuis tijdens het rijden en pas hier je losrijtijd op wedstrijd op aan. In het begin is dit een kwestie van proberen, maar zorg wel dat je paard nog genoeg energie heeft voor je proeven!
Neem iemand mee die jou goed kan helpen, vooral als je voor de eerste keer op wedstrijd gaat. Vraag eventueel of je instructeur kan helpen als je erg onzeker of gespannen bent. Dit zorgt ervoor dat jij je prettig voelt en dat straal je ook uit naar je paard.
Je wedstrijd zit erop! Meestal krijg je dezelfde dag de uitslag te horen, eventueel met een prijsuitreiking. Na afloop van de wedstrijd stuurt de wedstrijdorganisatie de uitslagen naar de KNHS. Wanneer de KNHS de uitslagen heeft ontvangen en verwerkt, zie je deze terug in Mijn KNHS. Je kunt hier je uitslagen en je behaalde winstpunten inzien. Als je genoeg winstpunten hebt, kun je promoveren naar een hogere klasse.
Op naar je volgende wedstrijd!
Bron: KNHS.nl