Worldwide shipping!
Ordered before 8:30 p.m., shipped today!*
Customer satisfaction: 9.3
WhatsApp Customer Service +31(0)649172810
Call +31(0)118 603380
Your shopping cart (0)
No shoppingcart_products in your shopping cart.
Subtotal € 0.00
Total € 0.00
View shopping cart

Updating shoppingcart

Mijn paard hoest: wat nu?

Mijn paard hoest: wat nu?

Je paard hoest: wat nu? Ieder paard hoest weleens tijdens het losrijden, maar wat moet je doen als je paard veel en vaak hoest? Een paard hoort niet te hoesten en kan een gevolg zijn van geïrriteerde luchtwegen. Wanneer moet je actie ondernemen?

Oorzaken van hoesten

Hoesten is eigenlijk heel nuttig, het beschermt de longen. Als een paard hoest, zit er soms iets in zijn luchtwegen dat irritatie veroorzaakt en eruit moet. Als je paard één keer een kuchje geeft en je hem verder niet hoort is er geen reden tot paniek. Maar als je je paard vaak en veel hoort hoesten, is er vaak wel iets aan de hand. 

 

Virus of infectie

Zodra de herfst begint komen de meeste paarden weer meer op stal te staan. Als paarden dicht(er) op elkaar staan, zoals in stallen of tijdens transport, kunnen virussen en bacteriën zich makkelijker verspreiden. Kou en vocht zijn de perfecte omstandigheden voor virussen en bacteriën.

 

Stress

Stress kan de weerstand van je paard verlagen en hierdoor is hij natuurlijk vatbaarder voor een virus. Daarnaast is aanhoudend hoesten erg vermoeiend voor een paard en zorgt benauwdheid en hoesten voor nog meer stress. Zo kom je in een vicieuze cirkel. 

 

Stof en schimmel

Je paard kan in contact komen met een ander besmet paard, maar je paard kan ook last hebben van stof of een stofallergie. Slechte kwaliteit van bodembedekking, ruwvoer of krachtvoer met stof en/of schimmel hebben allemaal invloed op de longen van je paard. Een paard wat hoest door stof of schimmel is een veelvoorkomend verschijnsel. 

 

Slijm

Hoesten kan ook een gevolg zijn van vastzittend slijm. Als je paard gaat bewegen komt het slijm los en gaat je paard hoesten. Vastzittend slijm kan het begin zijn van een ontsteking, neem daarom bij twijfel altijd contact op met je dierenarts. 

 

image

Tips als je paard hoest

De eerste stap is om te achterhalen waarom jouw paard hoest. Heeft jouw paard een (virus)infectie, bacteriële infectie of is hij misschien allergisch? Bij langdurig en heftig hoesten, gele/groene neusuitvloeiing, lusteloosheid of misschien zelfs koorts is het altijd verstandig om (eerst) je dierenarts te raadplegen!

 

Hoe houd je de longen van je paard gezond:

  • Zorg dat de weerstand van je paard op peil is en dat hij geen vitaminen- en mineralentekort heeft
  • Geef je paard zoveel mogelijk frisse lucht en houd de stal schoon. Goede ventilatie en hygiene is heel belangrijk
  • Heeft je paard last van stof? Zorg voor een stofvrije bodembedekking op stal en week of stoom eventueel het hooi
  • Zet ramen en deuren open tijdens het uitmesten en strooi niet op wanneer je paard in de stal staat. Maak eventueel de vloer een beetje vochtig voordat je gaat vegen zodat het minder stoffig wordt op stal

 

Supplementen bij hoesten

Een paard wat binnen staat en op een koude dag buiten komt kan even onschuldig hoesten. Koude lucht triggert de longen om te hoesten. Meestal is dit tijdens het inrijden en gaat dit na enkele minuten over. Als je paard een virus te pakken heeft kan het enkele dagen duren. Er bestaan supplementen die de prikkelhoest kunnen wegnemen waardoor jij en je paard weer comfortabel kunnen rijden en trainen. Dit kan bijvoorbeeld met kruiden, maar ook met een vloeibaar supplement zoals hoestsiroop. Deze middelen hebben een verzachtende werking op de keel- en luchtwegen en zorgen dat eventueel slijm opgelost kan worden.

 

Wij hebben verschillende supplementen in ons assortiment van verschillende merken waarmee je jouw paard kunt ondersteunen. Heb je nog vragen of zou je graag advies willen specifiek voor jouw paard? Neem dan even contact met ons op! We helpen je graag. 

 

Wil je meer weten over kruiden en de werking ervan? Dat lees je hier!

More News