Worldwide shipping!
Ordered before 8:30 p.m., shipped today!*
Customer satisfaction: 9.3
WhatsApp Customer Service +31(0)649172810
Call +31(0)118 603380
Your shopping cart (0)
No shoppingcart_products in your shopping cart.
Subtotal € 0.00
Total € 0.00
View shopping cart

Updating shoppingcart

Welke deken moet mijn paard op?

Welke deken moet mijn paard op?

Het blijft een moeilijke keuze: welke deken moet ik op doen bij mijn paard? En hoeveel gram gevoerde deken heb ik nodig om mijn paard lekker warm en comfortabel te houden? Ieder paard is anders en daarnaast wordt hoe geschikt een bepaalde deken is beïnvloed door verschillende factoren. Na het lezen van deze blog weet je hopelijk beter hoe je om moet gaan met verschillende weersomstandigheden en dekens bij je paard.

Welke deken voor je paard?

De keuze voor een paardendeken is van een aantal factoren afhankelijk. Net zoals bij mensen heeft het ene paard het sneller warm dan het andere paard. Voel dus regelmatig aan je paard om te weten bij welke temperatuur hij zich het meest comfortabel voelt of meet zijn temperatuur. Een ongeschoren paard heeft een thermoneutrale zone tussen de -5 en 15 graden Celsius. Dit betekent dat hij tussen deze temperaturen niet staat te rillen van de kou en ook niet zal gaan zweten. Bij een geschoren paard is dit vanaf 10 graden, rond de 8 á 9 graden beginnen zij het dus koud te krijgen. Om je te helpen bij het kiezen van de deken met de juiste dikte, hebben wij een handige dekenindicator, voor ongeschoren paarden, voor je opgesteld (bron).

 

Echter is deze dekenindicator een richtlijn; ieder paard is anders. Er zijn een hoop factoren van invloed op hoe geschikt een bepaalde deken is bij een bepaalde temperatuur.

Factoren

  • Een paard in een geïsoleerde binnenstal heeft het warmer dan een paard in een buitenstal.
  • Als een paard geschoren is, heeft hij het sneller koud dan een ongeschoren paard. Ons advies is om na het scheren de dikte van de deken met 100 of 200 gram te verhogen.
  • Staar je niet blind op het aantal gram van een deken. Sommige dekens hebben een bijzondere voering welke ook de warmte goed isoleert. Zo kan een deken van 100 gram warmer zijn dan een deken van 400 gram. Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat de deken z’n warme isolerende vermogen verliest wanneer je de deken wast. Door het wassen wordt de vulling platter en wordt er minder warmte geïsoleerd. Bij een deken van goede kwaliteit blijft de vulling vaak langer luchtig en dus warmer.
  • Een waterdichte deken is minder ademend dan een staldeken en daardoor ook warmer.
  • In plaats van voor 1 deken kun je ook voor laagjes kiezen (bijvoorbeeld een staldeken en een regendeken). Hierdoor creëer je meer warmte door de isolerende werking van de lucht die tussen de twee dekens zit.

Tips

  • Als je paard naar buiten gaat, kies dan voor een waterdichte en ademende deken. Onder een te dikke of slecht ademende deken gaat je paard zweten en wordt de voering nat. Als de temperatuur ‘s nachts daalt krijg je paard het koud en dat werkt averechts!
  • Zorg voor een goed passende deken. Je paard draagt deze deken (meestal) 24/7 en jij wilt ook geen broek aan die te strak zit of een trui die in de weg zit met eten.

Onderhoud

Het aanschaffen van een goede deken is een dure aankoop. Daarom is het belangrijk je deken zo goed mogelijk te onderhouden zodat jij en voornamelijk je paard er zo lang mogelijk plezier van hebben. Wij geven je hier wat tips voor het onderhouden van je deken

  • Als je paard veel in de paddock staat en vaak geniet van lekker rollen in het zand, is het aan te raden het zand regelmatig met een zachte borstel van de deken af te borstelen. Op deze manier voorkom je dat het zand gaat schuren op de buitenste laag van de deken en deze zo beschadigt.
  • Hang de deken op als er nog vuil en zand op zit. Zo schuurt het vuil en zand niet op de buitenste laag van de deken. Wil je de deken voor langere tijd opbergen? Zorg dan dat de deken schoon gewassen is en je de deken opbergt in een droge, geventileerde ruimte.
  • Repareer beschadigingen zodra je deze ziet. Zo voorkom je dat kleine beschadigingen grote beschadigingen worden.
  • Was je deken of laat dit doen door een gespecialiseerde wasserette. Zo verleng je de levensduur van je deken en gaat hij dus langer mee.

Verschillende soorten dekens

Dekens, dekens en nog eens dekens! Je ziet door de dekens het paard niet meer. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en merken. Welke dekens er precies zijn en welke werking ze precies hebben zetten wij voor je op een rijtje.

 

Staldekens

Staldekens zijn ideaal voor het gebruik op stal doordat ze zacht en comfortabel zijn voor je paard. Deze dekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en daardoor te gebruiken bij verschillende temperaturen. Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.

 

Regendekens

Regendekens beschermen jouw paard tegen de regen. Deze dekens houden je dus droog, maar zorgen niet voor extra warmte gezien ze ongevoerd zijn. Regendekens kunnen gebruikt worden voor paarden die een vacht hebben die hun warm genoeg houdt, maar enkel bescherming nodig hebben op dagen met hele slechte weersomstandigheden.

 

Winterdekens

Een winterdeken is een gevoerde outdoordeken die waterdicht is en een vulling heeft. Deze deken houdt je paard dus droog en warm! De dikte van de deken bepaal je onder meer aan de hand van de buitentemperatuur en de behoefte van je paard.

 

Onderdekens

Een onderdeken wordt gecombineerd met een andere deken, bijvoorbeeld een regendeken of winterdeken. De onderdeken kun je vaak gemakkelijk vastmaken aan de andere deken. Door het gebruik van een onderdeken kun je makkelijk inspelen op de wisselende temperaturen. Daarnaast kun je de onderdeken vaak wassen in een normale wasmachine. Hierdoor hoef je de outdoordeken minder vaak te wassen en slijt de waterdichte laag minder snel.

 

Zweetdekens

Zweetdekens zijn vaak gemaakt van fleece of microvezel en nemen het vocht op waarna ze het snel afvoeren. Daarom zijn deze dekens heel geschikt om op je paard te leggen na een training in de winter of na een wasbeurt. Daarnaast zijn deze dekens ook ideaal tijdens het transport.

 

Zomerdekens

Een zomerdeken is een luchtige, lichte deken die geschikt is voor de zomer. Zo’n deken wordt vaak gebruikt om je paard te beschermen tegen de zon en UV-straling. Een zomerdeken is ook heel geschikt voor op transport of om je paard schoon te houden.

 

Vliegendekens

Een vliegendeken geeft jouw paard bescherming tegen vliegen. Het is een dunne, fijnmazige deken waardoor vliegen en muggen jouw paard minder kunnen irriteren. Heeft jouw paard last van zomereczeem? Dan heb je aan een vliegendeken niet genoeg, maar heb je een eczeemdeken nodig.

 

Eczeemdekens

Een eczeemdeken dekt het lichaam en de hals van je paard volledig af met een luchtige, katoenen stof. Hierdoor voorkom je dat je paard wordt gestoken door muggen en hij vervolgens last krijgt van zomereczeem.

 
image

More News